Używamy plików cookies (tzw. ciasteczek) w celach statystycznych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować sklep do Twoich potrzeb. Więcej

Kategorie

Szukaj w blogu


Opublikowano: 2019-11-21 16:54:25 Kategorie: Ciekawe informacje o wodzie , Filtry kuchenne - wszystko co powinieneś wiedzieć

Jak działa membrana kapilarna?

Filtry kapilarne należą do rodziny filtrów „ultrafiltracyjnych”. Ich dokładność jest tak wysoka, że zatrzymują nawet niektóre wirusy, cysty, grzyby czy bakterie. Membrany kapilarne najczęściej stosowane są w kuchennych systemach filtracyjnych. Filtry kapilarne ze względu na wysoką dokładność muszą być poprzedzane filtrami wstępnymi. Zazwyczaj do tego celu używa się filtrów piankowych mechanicznych oraz węglowych. Bez filtrów wstępnych, membrana zapychałaby się bardzo szybko.

Co to jest kapilara?

Kapilarą najczęściej nazywa się bardzo cienką rurkę (choć mogą to być również bardzo małe pory). Rurki kapilarne mają znacznie mniejszą średnicę niż ludzki włos. Do ich wytworzenia potrzebna jest specjalna maszyna (Ekstruder). Nie jest jednoznacznie określone, jaką średnice musi mieć rurka, aby nazwać ją kapilarną. Muszą w niej jednak zachodzić „zjawiska kapilarne”. Wśród zjawisk kapilarnych możemy wymienić przepływ cieczy w górę wbrew grawitacji, a nawet wbrew ciśnieniu hydrostatycznemu.

Kiedy używać filtr z membraną kapilarną?

Filtr z membraną kapilarną to dobre rozwiązanie, ale musimy brać pod uwagę kilka czynników. Bardzo istotna jest jakość wody wejściowej, jaką chcemy filtrować. Jeżeli mamy zamontowany w domu np. zmiękczacz wody to filtr kapilarny będzie działał bez większych problemów. Jeżeli natomiast posiadamy wodę bardzo złej jakości, np. bardzo twardą to membrana kapilarna może się zatkać już nawet po miesiącu użytkowania. A to niestety spowoduje bardzo duże koszty eksploatacji takiego urządzenia. Podsumowując, jeśli mamy wodę dobrej jakości i chcemy ją tylko doraźnie uzdatnić, to kapilara sprawdzi się w sam raz. W przypadku wody złej jakości lepiej kupić mniej „delikatne” urządzenie jak np. system odwróconej osmozy.

 

Filtry kapilarne, wady i zalety.

Filtry z membranami kapilarnymi jak każdy tego typu produkt ma swoje wady i zalety.

Zalety:

  • Duża dokładność filtracji
  • Brak odrzutu wody (jak w systemach RO)
  • Filtracja bieżąca (brak zbiornika)
  • Kompaktowe rozmiary
  • Łatwa obsługa

Wady:

  • Mniejsza niż w systemach RO dokładność filtracji
  • Wytrzymałość membrany kapilarnej w ogromnej mierze zależy od jakości wody
  • Koszty wymiany wkładów (membrany należy wymieniać maksymalnie co 6-12)
  • Osady na czajniku/wodzie zmniejszą się jedynie nieznacznie

 

Podziel się zawartością

Dodaj komentarz

 (z http://)

prostozkranu