Używamy plików cookies (tzw. ciasteczek) w celach statystycznych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować sklep do Twoich potrzeb. Więcej

Opublikowano: 2019-09-25 09:20:00 Kategorie: Ciekawe informacje o wodzie , Filtry kuchenne - wszystko co powinieneś wiedzieć

Polifosfat — co to jest?

Polifosfat – co to jest?

Polifosfat, a raczej polifosforan sodu to substancja często stosowana jako złoże do filtrów pralkowych/zmywarkowych. Polifosfat najczęściej stosuje się jako zagęszczacz spożywczy my jednak skupimy się jego właściwościach filtracyjnych.

Czy polifosfat zmiękcza wodę?

Co do zasady jego działania to nie. Polifosfat w przeciwieństwie do żywić zmiękczających jonowymiennych nie zamienia jonów. Twardość wody pozostaję taka sama, jednak kamień się nie osadza. Przyczyną takiego działania jest krystalizacja węglanów, w efekcie powodująca cienką warstwę ochronną. Warstwa ta właśnie chroni wnętrze rur/urządzeń przed osadzaniem kamienia.

Gdzie znajdziemy polifosfat?

Polifosfat stanowi główną substancję we wszelkich tabletkach to zmywarek. Polifosfat najczęściej stosuje do uzdatniania wody technicznej. W przypadku wody spożywczej nie jest on już tak popularny szczególnie w naszym kraju. Na zachodzie znajdziemy go znacznie częściej jako środek do filtracji wody spożywczej.

Jaki polifosfat jest dostępny na rynku?

Najczęściej spotykanym polifosfatem jest taki w postaci białych kryształków. Jednak nie jest to jedyny dostępny polifosfat. Na rynku mamy również dostępne zielone lub niebieskie odmiany polifosfatu. Są one wzbogacane różnymi substancjami tak, aby miały dodatkowe właściwości.

Wady i zalety polifosfatu.

Główną zaletą polifosfatu jest z pewnością cena. Kupując filtr, do którego można dosypywać złoże po ich wypłukaniu, na pewno zaoszczędzimy. Takie złoża są bardzo tanie i wystarczają na dłużej niż tabletki/specjalne środki. Wśród wad można wymienić możliwość jego pracy jedynie na zimnej wodzie. Przy wyższej temperaturze złoże traci swoje właściwości i przestaje działać. Kolejną wadą są jego możliwości. Przy wodzie bardzo twardej efekt może być niewielki. Złoże będzie się wypłukiwać szybciej a kamień może się osadzać (znacznie zredukowany, ale zawsze).

Polifosfat – podsumowując

Polifosfat nie zastąpi nam zmiękczacza do wody. Nie uzyskamy tak dobrej ochrony, jak w przypadku właśnie urządzeń centralnych. Jednak zawsze wydłużymy żywotność naszych sprzętów AGD. Pralki czy zmywarki znacznie dłużej będą działać sprawnie, pracując na wodzie przefiltrowanej. Chociaż nie jest to rozwiązanie idealne to znacznie lepiej takie niż żadne.

 

Podziel się zawartością

Musisz się zarejestrować

Kliknij tutaj aby się zarejestrować

Dodaj komentarz

prostozkranu