Kawiarka Bialetti: najprostszy sposób na idealną kawę w domu!
Kafeteria, kawiarka, makinetka, moka — czyli klasyczny zaparzacz do kawy:
Jaką kawiarkę wybrać?
Gdy myślimy o idealnej, pełnej aromatu, pobudzającej kawie, bardzo często mamy przed oczami obrazy rodem z Włoch. Nic dziwnego, bowiem Włochy są dla kawy tym, czym Szwajcaria dla zegarków :)
To właśnie z Włoch pochodzą wzorce idealnej kawy, to włoscy bariści uchodzą za prekursorów, to włoskie kawiarki wciąż nie mają sobie równych na rynku. Nie dziwi więc, że to właśnie we Włoszech powstały znane dziś w całym świecie charakterystyczne, kawowe czajniczki. Ale zacznijmy od początku: czym jest kawiarka i czemu zawdzięcza swą niegasnącą popularność?
Kawiarka to proste urządzenie, składające się z trzech głównych elementów: dolnego zbiornika, który wypełniamy wodą, sitka na zmieloną kawę i zamykającej całość górnej części, która w odpowiednim momencie wypełnia się zaparzoną kawą. Jest to jedno z najpopularniejszych urządzeń do zaparzania kawy; kawiarkę Bialetti można spotkać praktycznie w każdym włoskim domu. To właśnie ta marka w 1933 roku rozpoczęła produkcję pierwszych kawiarek, czego pamiątką jest widniejąca w logo marki... podobizna Alfonso Bialetti ;)
Jak przygotować kawę w kawiarce?
Używanie kawiarki jest bardzo proste, choć wymaga chwili czasu. Dla osób, które poranki spędzają w pośpiechu, być może nie brzmi to jak dobre rozwiązanie, jednak zapewniamy: dobrze przyrządzona kawa z kawiarki warta jest tych kilku dodatkowych minut. Najlepszym potwierdzeniem jest fakt, że ten klasyczny zaparzacz do kawy cieszy się wciąż rosnącą rzeszą miłośników, którzy nie wyobrażają sobie poranka bez aromatycznej kawy, a jej przygotowanie to dla nich prawdziwy rytuał.
Co będzie potrzebne?
Aby cieszyć się aromatycznym, czarnym napojem, potrzebujemy oczywiście kawiarki, kuchenki, dobrej jakości świeżo zmielonej kawy ziarnistej, oraz czystej, filtrowanej wody.
Jeśli chodzi o kawiarki, doskonałym wyborem są produkty wspomnianej już włoskiej marki, prekursora branży. Każda kawiarka Bialetti zachwyca solidnością i jakością wykonania. Są wśród nich modele o klasycznym stylu, z charakterystycznym, ośmiobocznym czajniczkiem. Są i bardziej nowoczesne rozwiązania jak kawiarka Bialetti do kuchenki indukcyjnej.
Skoro mamy już urządzenie, czas na kawę, której użyjemy do parzenia. Chcąc osiągnąć najlepsze efekty, warto wyposażyć się w młynek do kawy, np. automatycznty Melitta, czy też ręczny marki Hario. Dlaczego? Kawa bezpośrednio po zmieleniu uwalnia cały zestaw olejów eterycznych, odpowiedzialnych za doskonały smak i aromat kawy. Po drugie, używając młynka, możemy kontrolować stopień zmielenia kawy. Do kawiarki nie powinna być ona zmielona zbyt drobno; może to spowodować zbyt ciężki, gorzki smak kawy. Z tych dwóch powodów kupowanie gotowej zmielonej kawy nie jest najlepszym pomysłem w przypadku kawiarki, ponieważ jest ona zwykle bardzo drobno zmielona, a co gorsza... najczęściej zwietrzała.
Kolejny składnik, bez którego ani rusz: woda! Warto pamiętać o kilku prostych zasadach: po pierwsze dobrze jest używać wody czystej, pozbawionej chloru i nadmiernej twardości. Woda z kranu, choć jest oczywiście zdatna do spożycia, to niestety często posiada niekorzystne parametry. Aby cieszyć się pełnią smaku kawy z kawiarki, dobrze jest zastosować wodę oczyszczoną przez filtr kuchenny. Posiadacze filtra odwróconej osmozy z mineralizatorem powinni być zadowoleni z efektu, ale tak naprawdę nawet woda z dzbanka filtrującego nada się w tym celu lepiej, niż "kranówka".
Mało kto wie, że do kawiarki powinno się wlewać gorącą wodę. Napełnianie kawiarki zimną wodą sprawia, że urządzenie musi dłużej się nagrzewać, co może zaburzyć właściwości naszej świeżo zmielonej kawy; może dojść do tzw. nadekstrakcji kawy, co skutkuje gorzkim, "spalonym" smakiem. Aby do tego nie doszło, warto użyć gorącej wody, dzięki którym cały proces będzie znacznie krótszy.
Jak zrobić prawdziwe cappuccino z kawiarki w domu?
Wiemy już jak przyrządzić doskonałą czarną kawę we włoskim stylu. Ale co z wielbicielami kaw mlecznych? Jak zrobić domowe cappuccino?
Z pomocą przyjdzie spieniacz do mleka taki jak ręczny Bialetti Cappuccinatore Vetro lub automatyczny Melitta Cremio.
Można też przyrządzić cappuccino wprost z kawiarki. Jak to możliwe? Mukka Expres, czyli kawiarka Bialetti do cappuccino i kaw mlecznych, to prawdziwy hit. Jest to urządzenie wyposażone w dyszę spieniającą mleko, dzięki której do filiżanki wlewamy pyszną kawę mleczną z puszystą pianką. Dzięki takiemu rozwiązaniu, zarówno wielbiciele kawy czarnej, jak i fani mlecznych specjałów przyrządzą dla siebie idealny napój.
Podsumowując...
Kawy mocne, a może orzeźwiające? Głębokie, ziemiste aromaty, a może cytrusowo, kwiatowa nuta? Klasyczna "mała czarna", czy puszyste cappuccino? Miłośnicy kawy dobrze wiedzą, jak szeroki wachlarz doznań smakowych potrafi ona zaoferować. Niezależnie od tego, który z wariantów wybierzemy jako swój ulubiony, jedno jest pewne: klasyczny, zbalansowany smak kawy z włoskiej kawiarki zachwyci każdego.