darmowa dostawa od 50,00 złbezproblemowa rezygnacja do 14 dni
info@prostozkranu.pl12 201 86 86, 512 290 310

Woda alkaliczna – właściwości

2022-10-02
Woda alkaliczna – właściwości

Ostatnio wiele mówi się na temat korzyści płynących ze spożywania wody alkalicznej. Producenci takich napojów przedstawiają je jako remedium na wiele schorzeń oraz podkreślają, jak istotne jest zwracanie uwagi na wskaźnik pH tego, co pije się na co dzień. Czy rzeczywiście woda alkaliczna jest zdrowa? Czym dokładnie są tego typu produkty i dlaczego warto zwrócić na nie uwagę?

Woda alkaliczna — co to jest?

Każdy płyn ma określone pH. Wskaźnik ten określa poziom kwasowości i zasadowości roztworów wodnych związków chemicznych. Może przyjmować wartości od 0 do 14. Te bliskie 0 oznaczają bardzo silny, stężony kwas, natomiast te zbliżające się do 14 – silną, stężoną zasadę. Z tego wynika, że im niższe pH, tym kwaśniejszy będzie odczyn danego roztworu, a im wyższe, tym bardziej zasadowy. pH zbliżone do 7. to odczyn neutralny.

Chemicznie czysta woda ma pH równe 7, czyli jej odczyn jest neutralny. Natomiast zasadowa (alkaliczna) plasuje się w górnej części skali, ponieważ jej pH wynosi powyżej 7,5; zwykle około 9. Wbrew pozorom jej lecznicze właściwości nie zostały odkryte podczas najnowszych badań. Niektórzy podają, że są znane już od ponad 50. lat, a początkowo doceniono je w Japonii.

Uznano wówczas, że picie wody alkalicznej jest dobre dla osób, które zmagają się z zakwaszeniem organizmu. Wysokie pH takiego napoju miało pomagać skutecznie wyregulować gospodarkę kwasowo-zasadową.

W organizmie człowieka pH jest zmienne i waha się od ok. 1,35–3,5 w żołądku, do około 8,8 w płynie trzustkowym. Różnego typu mechanizmy buforujące mają utrzymywać te wartości na stałym poziomie.

Czy woda alkaliczna jest zdrowa — obietnice producentów

Wiele osób jest zdania, że woda alkaliczna może stanowić remedium na schorzenia dotykające niemal wszystkich organów w ciele człowieka. Zgodnie z zapewnieniami producentów jej spożywanie:

  • przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie i odkwasza jego środowisko wewnętrzne,
  • odmładza organizm i przeciwdziała starzeniu się komórek,
  • wzmacnia system odpornościowy,
  • zwiększa wigor i libido,
  • poprawia nastrój i działa antystresowo.

Dodatkowo użytkownicy, którzy podkreślają prozdrowotne właściwości wody alkalicznej, upatrują w niej leku na cukrzycę, kamicę nerkową, osteoporozę, a nawet nowotwory i celiakię. Czy tak jest w rzeczywistości?

Zawsze w przypadku rewolucyjnych doniesień warto zachować tzw. zdrowy sceptycyzm.  Głoszenie teorii, w których woda alkaliczna może stanowić lekarstwo na nowotwory lub zagrażające życiu choroby autoimmunologiczne z pewnością jest szkodliwym działaniem i ma niewiele wspólnego z rzeczywistością.

Picie wody alkalicznej a zakwaszenie organizmu

Pojęcie zakwaszenia organizmu często jest nadużywane. Prawdziwe zakwaszenie organizmu ma miejsce wyłącznie, wtedy gdy dojdzie do kwasicy metabolicznej – jest to poważne schorzenie wymagające hospitalizacji.

Faktycznie, określone produkty spożywcze mają działanie kwaso- i zasadotwórcze. Do tych pierwszych można zaliczyć:

  • nabiał (szczególnie sery),
  • jaja,
  • mięso,
  • ryby,
  • orzechy i zboża.

Natomiast do produktów działających alkalizująco można zaliczyć przede wszystkim warzywa i owoce.

Warto jednak podkreślić, że zarówno spożywane pokarmy, jak i picie wody alkalicznej nie może trwale zmieniać pH soków żołądkowych ani innych płynów ustrojowych. Organizm człowieka jest wyposażony w mechanizmy, które regulują to w sposób naturalny.

Woda alkaliczna — skutki uboczne

Duża popularność wody alkalicznej i zapewnienia producentów, i influencerów o jej pozytywnym wpływie na organizm sprawia, że często sięgają po nią osoby, które nie powinny jej spożywać.

Nie powinni jej pić przede wszystkim pacjenci z zaburzeniami pracy nerek, ponieważ wysoka zawartość minerałów może wywołać powstanie kamieni w układzie moczowym. Wód alkalicznych nie powinny pić także dzieci, dla których nadmiar składników mineralnych może być niebezpieczny.

 

Jeśli zatem zastanawiasz się, czy woda alkaliczna jest zdrowa i czy warto ją pić w Twoim przypadku, skonsultuj się z lekarzem. Powinien zlecić Ci badania krwi, które wykażą stężenie poszczególnych pierwiastków w Twoim organizmie.

Jeśli nie woda alkaliczna, to co?

To zrozumiałe, że wiele osób chce zadbać o swoje zdrowie. Woda jest podstawowym składnikiem odżywczym, dlatego uwaga konsumentów często skupia się właśnie na niej.

Jak zatem zapewnić sobie dostęp do wysokiej jakości napojów? Warto przyjrzeć się badaniom kranówki w poszczególnych regionach naszego kraju. Okazuje się, że jej alkaliczność jest na bardzo dobrym poziomie.

Najwyższe pH wody jest w Krakowie (7,9), Mysłowicach (7.8), Rzeszowie i Wrocławiu (7,7). Na najniższe natomiast można trafić  w Lublinie i Żywcu (7,1). Z tego wynika, że kranówka może być zamiennikiem mineralnych wód alkalicznych. Co więcej, jest od nich o wiele tańsza.

Należy przy tym mieć na uwadze, że wyniki testów laboratoryjnych wody kranowej dotyczą tej, która opuszcza oczyszczalnię. Następnie dociera do kranów siecią wodociągową, która może nie być zdatna do picia. Rury często są stare i niemodernizowane od lat. Co robić w takiej sytuacji? Jak mieć pewność, że spożywa się kranówkę o optymalnych właściwościach? Rozwiązaniem są filtry do wody do kuchni i łazienek. Są to urządzenia, które uzdatniają wodę pitną i użytkową, i eliminują z niej szkodliwe substancje.

Stacja uzdatniania wody — czy warto?

Jeśli zależy Ci na tym, by spożywać kranówkę o optymalnych dla zdrowia parametrach, warto pomyśleć o montażu stacji uzdatniania wody. Są to produkty wyposażone w różnego rodzaju filtry i złoża jonowymienne. Nie tylko usuwają szkodliwe mikroorganizmy, ale mogą także poprawiać właściwości fizykochemiczne wody.

Używa się ich m.in. tam, gdzie jest ona bardzo twarda, czyli zawiera nadmiar rozpuszczonych soli mineralnych. Ich usunięcie nie tylko wpływa pozytywnie na smak kranówki, ale i chroni domową instalację przed awariami.

Montaż takich urządzeń jest także rekomendowany tam, gdzie korzysta się z własnego ujęcia wody, przykładowo ze studni głębinowej. W takiej sytuacji bardzo ważne jest kontrolowanie jej czystości i zdatności do spożycia przez ludzi. Stacje uzdatniania działające kompleksowo — na cały dom pozwolą o to zadbać.

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel