Bakteria E. coli w wodzie: objawy i sposoby walki

Bakteria E. coli: co to jest?
Bakteria E. coli naturalnie bytuje w naszym organizmie, gdzie reguluje proces rozkładu pokarmu, a także powstawania niektórych witamin. Jednak jej pozytywna rola kończy się w momencie, gdy równowaga zostaje zachwiana. Dzieje się tak najczęściej wtedy, gdy przyjmiemy bakterię E.coli wraz ze skażoną wodą. Niestety, pomimo wszelkich starań przedsiębiorstw dbających o jakość wody w naszych kranach, czasem dochodzi do skażenia bakterią E.coli. Czy bakterią E. coli można się zarazić? Niestety po kontakcie ze skażoną wodą, przedmiotami, czy chorującą osobą, sami możemy doświadczyć objawów zarażenia.
Jakie są objawy zakażenia, co powoduje bakteria E. coli:
- mdłości, wymioty
- biegunka
- mocne bóle brzucha
- gorączka i osłabienie
- bóle i zawroty głowy
Bakteria E. coli w wodzie - jak się przed nią bronić?
Bakteria E. coli obecna na przedmiotach codziennego użytku jest wrażliwa na środki dezynfekujące. Oznacza to, że zachowanie właściwej higieny i używanie odpowiednich preparatów do sprzątania, pomoże się z nią rozprawić. Jeśli chodzi o bakterie E. coli w wodzie pitnej, można ją unieszkodliwić wysoką temperaturą. W jakiej temperaturze ginie bakteria E. coli? Okazuje się, że już w 60 stopniach, dlatego gotowanie wody przeznaczonej do posiłków i napojów pomaga się jej pozbyć.
Powiedzmy sobie jednak szczerze... już sama myśl o tym, że z naszych kranów może płynąć woda zawierająca niebezpieczną bakterię, nie jest niczym przyjemnym. Samo przegotowanie wody nie wystarczy do poczucia, że chronimy siebie i swoich bliskich.
Najlepszym rozwiązaniem są sterylizatory wody UV na cały dom lub lampy UV kuchenne. Lampy sterylizujące wodę UV unieszkodliwiają większość chorobotwórczych drobnoustrojów, w tym bakterię E. coli. Warto zaopatrzyć się w lampę bakteriobójczą UV do wody pitnej, by mieć pewność co do jej jakości. To najskuteczniejsze rozwiązanie, niewymagające stosowania środków chemicznych. Co za tym idzie, otrzymujemy wodę wolną od bakterii, nie ryzykując przy tym zmiany jej smaku i składu.
![]() |
![]() |