Domowe sposoby na przeziębienie: gorące napoje!
Filtrowana woda - najlepsza baza do pysznych napojów
W poprzednim wpisie poruszyliśmy temat wpływu nawodnienia organizmu na zdrowie. Wypijanie odpowiedniej ilości wody to podstawa poprawnego funkcjonowania organizmu, a także fundament odporności. Smaczna, świeżo filtrowana woda znakomicie nadaje się do bezpośredniego picia, ale jest także doskonałą bazą do pysznych napojów. Domowe napoje izotoniczne czy lemoniady świetnie orzeźwiają latem. Jesienią i zimą wolimy jednak zamienić je na rozgrzewające, wspierające odporność napary. Dziś podpowiadamy jak z użyciem świeżej, filtrowanej wody przygotować smaczne i skuteczne napary na przeziębienie!
Skandynawski Mors: nie taki zwykły kompot
Mors to tradycyjny, skandynawski napój na bazie owoców. Zwykle używa się do niego borówki brusznicy, ale znakomicie sprawdza się też żurawina, porzeczka, jagody lub mix tych owoców. Mors jest popularny nie tylko w krajach skandynawskich, ale także na Syberii, gdzie spotkać można wiele jego odmian smakowych. Mors to prawdziwa bomba witaminy C, a podany na ciepło znakomicie wspiera walkę z przeziębieniem. Zgodnie z tradycyjną recepturą, owoce gotuje się przez wiele godzin, a otrzymany sok rozcieńcza porcją osłodzonej wody. Można też postawić na szybszy sposób, który przedstawiamy poniżej:
Przepis na mors z owoców jagodowych
Do wykonania skandynawskiego napoju potrzebujemy:
- 0,5 kg wybranych owoców: jagód, żurawiny, porzeczki lub ich mieszanki
- 0,5 szklanki cukru do smaku
- 3 L wody filtrowanej
- Opcjonalnie przyprawy, plasterki cytrusów itp.
Owoce należy dokładnie opłukać, umieścić w garnku i rozdrobnić blenderem. Zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia, po czym od razu zdjąć z palnika. Przecedzić tak, aby w napoju nie zostały resztki owoców. Dosłodzić do smaku. Napój na ciepło uprzyjemni jesienne i zimowe wieczory, wspierając przy tym odporność organizmu. Latem doskonale sprawdzi się orzeźwiająca, schłodzona wersja.
Nasze rady: Zamiast cukru można zastosować miód lub ksylitol. Dla urozmaicenia smaku napoju, warto poeksperymentować z dodatkami. Dobrze sprawdzi się wanilia, imbir, listki mięty lub cynamon. Poza sezonem można zastosować mrożone owoce w ilości 350 g na 1 L napoju.
Napar imbirowy: pierwsza pomoc w osłabieniu
Gorący napój na bazie świeżego imbiru znakomicie rozgrzewa i odpręża. Ze względu na wyjątkowe właściwości imbiru, napój ten ma działanie przeciwbakteryjne i odkażające. Dzięki dodatkowi cytrusów, jest także bogaty w witaminę C, wspomagającą organizm w walce z osłabieniem. Stosując różne dodatki do naparu imbirowego, możemy modyfikować jego działanie.
Przepis na napój imbirowy z cytryną
Do przygotowania naparu potrzebujemy następujących składników:
- 20 dag świeżego korzenia imbiru
- 1 cytryna
- Filtrowana woda
- Miód
- Opcjonalnie przyprawy, pomarańcza, suszone owoce
Imbir należy dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Cytrynę dokładnie sparzyć, pokroić w plastry i dodać do garnka wraz z imbirem. Całość zalać litrem wody i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut. Gdy napar przestygnie, dodajemy miód do smaku. W zależności od preferencji smakowych, napar można rozcieńczyć dodatkową ilością wody filtrowanej.
Nasze rady: Warto wypróbować napój imbirowy z różnymi dodatkami. Cynamon i goździki wspomogą jego działanie przeciwbakteryjne i odkażające. Suszona żurawina dodana podczas gotowania przyjemnie osłodzi smak i zapewni dodatkową porcję witaminy C. Sok malinowy zamiast miodu zwiększy właściwości napotne naparu, wspomagając walkę z przeziębieniem.
Herbaty owocowe i ziołowe na przeziębienie
Oprócz popularnej, czarnej herbaty, warto sięgnąć także po te ziołowe i owocowe. Szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, gdy pozwolą zadbać o odporność i pokonać pierwsze objawy przeziębienia. Lecznicza moc ziół i suszów owocowych znana jest od wieków. Ich właściwości faktycznie potrafią zaskoczyć i z powodzeniem zastąpić apteczne specyfiki! Jednak żeby skorzystać z ich prozdrowotnych właściwości, warto najpierw poznać najpopularniejsze herbaty ziołowe i owocowe oraz działanie każdej z nich.
- Herbata malinowa - ma właściwości rozgrzewające i napotne. Łagodzi ból gardła i kaszel, a także obniża ciśnienie i uspokaja. Zgodnie z przepisami naszych babć, po wypiciu herbaty malinowej warto solidnie wygrzać się pod kocem aby "wypocić chorobę".
- Herbata z kwiatu lipy - także posiada działanie napotne. Ułatwia oddychanie, a także działa rozkurczowo. Specyficzna, gładko-lepka konsystencja naparu z lipy sprawia, że powleka ona gardło, przynosząc ulgę w bólu.
- Herbata rumiankowa - ułatwia zasypianie, wykazuje działanie uśmierzające ból i uspokajające. Koi lekki ból gardła oraz wspiera procesy ochronne organizmu podczas infekcji.
- Herbata z dzikiej róży - posiada najwyższe ze wszystkich herbat właściwości antyoksydacyjne. Oznacza to, ze jej picie może chronić przed chorobami wywoływanymi przez tzw. wolne rodniki. Herbata z dzikiej róży wyróżnia się też wysokim poziomem witaminy C i E, ma korzystny wpływ na układ odpornościowy. Jej regularne picie pomaga chronić się przed chorobami serca i cukrzycą typu 2.
Podsumowując...
Pyszne, domowe napary to doskonały sposób, by wspomóc odporność lub złagodzić objawy przeziębienia. Jak do wszystkich napojów, tak i w tym przypadku najlepiej sprawdzi się świeża, czysta woda z filtra kuchennego. Odpowiednio oczyszczona woda nie tylko jest wolna od chloru, metali ciężkich, rdzy czy związków rakotwórczych, ale także pozwala wydobyć pełnię smaku użytych składników.