darmowa dostawa od 40,00 złbezproblemowa rezygnacja do 14 dni
info@prostozkranu.pl12 201 86 86, 512 290 310

Jaką rolę pełni chlor w wodzie i czy jest niebezpieczny dla zdrowia?

2021-06-30
Jaką rolę pełni chlor w wodzie i czy jest niebezpieczny dla zdrowia?

Chlor w wodzie pitnej... i nie tylko!

Po co chlor w wodzie, co zrobić, gdy czuć chlor w wodzie, czy jest on szkodliwy... Takie pytania słyszymy często od naszych Klientów, ale i w prywatnych rozmowach. Nic dziwnego: o tym, że ta toksyczna substancja dodawana jest do wody wodociągowej, wie praktycznie każdy. Nie każdy jednak ma świadomość jaki jest tego cel i konsekwencje. Aby przybliżyć nieco ten temat, przedstawiamy odpowiedzi na kilka popularnych pytań na temat chloru.

Co daje chlor w wodzie?

Dezynfekcja wody to jeden z etapów jej uzdatniania. Chlor ma właściwości silnie utleniające, dzięki czemu skutecznie blokuje rozwój drobnoustrojów. Można powiedzieć, że chlor to rodzaj opakowania ochronnego, w którym woda przychodzi do naszych domów. Dzięki jego obecności, woda jest wolna między innymi od groźnych bakterii czy wirusów.


Czy chlor jest używany tylko w dezynfekcji wody?

Zdecydowanie nie. Chlor ze względu na swoje właściwości, jest powszechnie stosowany między innymi w środkach do sprzątania czy dezynfekcji różnych powierzchni, a także w wybielaczach do tkanin lub papieru. Charakterystyczny zapach wody na basenie to także zasługa chloru.

Co ciekawe, niewielka ilość chloru występuje nawet... w naszych organizmach. Odpowiada między innymi za równowagę kwasowo-zasadową. Bierze także udział w prawidłowym procesie trawienia.

Czy chlor w wodzie pitnej jest niebezpieczny dla zdrowia?

Cóż... i tak, i nie. Z jednej strony chlor sam w sobie jest substancją silnie toksyczną, ale jak zwykle w przypadku substancji chemicznych, wszystko zależy od stężenia. Chlor dodawany jest do wody w ilościach, które nie stanowią zagrożenia dla naszego zdrowia. Zgodnie z rozporządzeniem, stężenie chloru w wodzie pitnej płynącej z naszego kranu nie może przekraczać 0,3 mg/litr.

Z drugiej strony musimy pamiętać, że nim woda popłynie z naszych kranów, niekiedy nawet przez kilka dni znajduje się w sieci wodociągowej. Chlorowana woda ma wtedy styczność z substancjami, które nagromadziły się wewnątrz rur na przestrzeni lat. W wyniku ich reakcji z chlorem mogą powstawać niebezpieczne produkty uboczne dezynfekcji, tzw. chlorowcopochodne. Są to toksyczne, niekiedy rakotwórcze substancje, wielokrotnie bardziej niebezpieczne niż sam chlor.

Po czym poznać, że woda w moim kranie zawiera dużo chloru?

Każdy z nas z łatwością rozpozna charakterystyczny, "chemiczny" zapach i posmak wody z chlorem. Jego obecność w wodzie zauważymy nie tylko w kuchni, ale też podczas kąpieli. Sucha skóra, swędzenie, kruche i łamliwe włosy, a nawet reakcje alergiczne - to sygnały świadczące o dużej ilości chloru w wodzie, często też o wysokiej twardości.

 

co to jest węgiel aktywny, aktywowany?

Skoro chlor jest szkodliwy, czy nie byłoby można pominąć go w procesie uzdatniania wody?

Na to pytanie odpowiedzieć można nieco przewrotnie: otóż pominięcie dezynfekcji wody byłoby bardziej szkodliwe niż użycie chloru. Gdyby nie chlor, mogłoby dojść do niebezpiecznego, nawet śmiertelnego w skutkach skażenia wody. Bakterie i inne drobnoustroje namnażałyby się w wodzie w najlepsze, a ich spożycie niosłoby opłakane skutki. Zatem, pomimo złej sławy chloru, jego dodatek wcale nie jest najgorszym, co mogłoby trafić do naszych szklanek.


Czy dezynfekcja wody chlorem to sprawdzony sposób, czy może wynalazek ostatnich lat?

Sposób ten stosuje się już od wielu lat. Chlor zdążył już nawet pomóc w wyeliminowaniu szeregu chorób, na których rozprzestrzenianie się miała wpływ kiepska jakość wody pitnej. Należą do nich cholera, tyfus czy dur brzuszny. W świetle najnowszej historii warto zaznaczyć, że chlor skutecznie eliminuje także koronawirusy, w tym COVID-19.

Jak pozbyć się chloru z wody pitnej?

Nic nie stoi na przeszkodzie, by przed użyciem wody "rozpakować" ją z chloru. Jak usunąć chlor z wody pitnej? Takie właśnie zadanie pełnią wkłady węglowe, czyli filtry na bazie węgla aktywnego. Takie wkłady znajdziemy praktycznie w każdym kuchennym filtrze wody, począwszy od dzbanków filtrujących, na systemach odwróconej osmozy skończywszy. Zaawansowane, kilkustopniowe filtry podzlewowe eliminują oprócz chloru szereg innych zanieczyszczeń, ale jeśli na celu mamy tylko usunięcie nieprzyjemnego posmaku czy zapachu wody, to pomóc mogą nawet najprostsze filtry: dzbankowe, nakranowe, czy te w formie butelek.


Podsumowując...

Wiemy już jak ważną rolę pełni chlor w wodzie. Choć jest on niezbędny do jej ochrony przed skażeniem, to jednak wolelibyśmy unikać kontaktu z nim. Na szczęście chlor i jego toksyczne pochodne to substancje, z którymi doskonale radzą sobie filtry do wody.

 

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2021

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel