Używamy plików cookies (tzw. ciasteczek) w celach statystycznych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować sklep do Twoich potrzeb. Więcej

Opublikowano: 2018-12-20 10:07:50 Kategorie: Ciekawe informacje o wodzie , Filtry kuchenne - wszystko co powinieneś wiedzieć

Co oznacza termin 'woda osmotyczna'?

Co to jest woda osmotyczna?

Czysto technicznie, wodą osmotyczną, nazywamy wodę pozbawioną wszelkich soli występujących w postaci jonów oraz o przewodności elektrycznej 0,0 mS. Mówiąc prościej, wodą osmotyczną  jest woda oczyszczona z ok. 95% występujących w niej zanieczyszczeń. Woda osmotyczna (woda po procesie odwróconej osmozy)  jest uzyskiwana poprzez przepuszczenie, przefiltrowanie jej, w procesie odwróconej osmozy z użyciem membran osmotycznych. W procesie tym woda przepuszczana jest poprzez półprzepuszczalne błony membrany odwróconej osmozy dzięki różnicy ciśnień panującej we wnętrzu oraz na zewnętrznej części membrany osmotycznej.

 

Woda osmotyczna, a woda destylowana.

Woda osmotyczna często błędnie jest porównywana do wody destylowanej. W rzeczywistości, obydwie wody pozyskiwane są w zupełnie różny sposób.  Efekt końcowy uzyskanego roztworu jest także różny. Największą różnicę pomiędzy wodą osmotyczną a wodą destylowaną można wyczuć w smaku jednej i drugiej.  Woda osmotyczna nie jest pozbawiona tlenu oraz dwutlenku węgla, co ma duże znaczenie smakowe wody. Nie traci ona właściwości smakowych i smakuje bardzo dobrze. Woda destylowana niestety traci te składniki poprzez proces podgrzewania. Skutkuje to mdłym i płaskim smakiem takiej wody. Niektóre związki ropopochodne chloru, posiadające niższy próg wrzenia niż woda, przedostają się razem z parą wodną do produktu końcowego przy destylacji.

Zastosowanie wody osmotycznej.

Woda osmotyczna jest bardzo szeroko stosowana zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w dużych zakładach produkcyjnych.

Domowe filtry odwróconej osmozy.

W Polsce zyskują na popularności. Są powszechne za granicą. To dzięki nim, w większości krajów wysoko rozwiniętych pije się wodę bezpośrednio z kranu.  Mało kto kupuje wódę w butelkach. Dzięki temu dbają o środowisko naturalne, w którym żyją. W ofercie znaleźć można zarówno filtry osmotyczne standardowe rozpoczynające się od 300 zł, jak i filtry bardziej zaawansowane, których cena przekracza 1000 zł.

Zastosowanie w przemyśle

Filtry odwróconej osmozy to urządzenia bardzo powszechne nie tylko w domach/mieszkaniach, ale i w produkcji spożywczej. Tańsze wody źródlane to często tak naprawdę wody właśnie po odwróconej osmozie. Wodę osmotyczną możemy też często spotkać przy produkcji napojów owocowych, izotoników czy energy-drinków. Niektóre restauracje do przygotowywania potraw również stosują tylko wodę osmotyczną. Wszystkie zakłady produkcyjne związane z przemysłem kosmetycznym produkcję opierają na wodzie osmotycznej. 

Woda osmotyczna w akwarystyce.

Woda po osmozie jest bardzo powszechnie stosowana w akwarystyce. Woda osmotyczna ma praktycznie zerową twardość ogólną, węglanową oraz obniżone pH. Takie właściwości umożliwiają hodowlę niektórych gatunków ryb, jak i roślin. Często również do wody osmotycznej dolewa się wody kranowej, aby uzyskać żądane wartości twardości/pH dla danego gatunku.

Woda osmotyczna w przyrodzie.

Często zarzuca się wodzie po osmozie, że jest niezdrowa, bo nie występuje naturalnie. Niestety obecnie faktycznie ciężko spotkać ją naturalnie, ale kiedyś była bardzo powszechna, ponieważ praktycznie takie same parametry miała deszczówka. Obecnie ze względu na duże zanieczyszczenie globalne powietrza również woda deszczowa nie jest już tak czysta jak kiedyś.

Deszczówka była kiedyś bardzo popularna wśród rolników do wytwarzania roztworów z nawozami. W obecnej sytuacji, deszczówka często jest zbyt skażona ze względu na zanieczyszczenie atmosfery i nie nadaje się do nawozów, które często wymagają dobrej jakości wody. I tutaj po raz kolejny pojawia się woda osmotyczna, rolnicy używają jej z domieszką wody kranowej tak, aby dało się regulować jej pH przy użyciu kwasu azotowego czy fosforowego.

 

Filtry odwróconej osmozy w wojsku.

Jak większość wynalazków, filtry odwróconej osmozy zostały wynalezione na potrzeby wojskowe. Takie urządzenia, pozwalały żołnierzom uzyskać wodę pitną praktycznie wszędzie. Nawet w miejscach, gdzie dostęp do czystej wody był utrudniony. Te rozwiązania do tej pory stosowana są w przenośnych bazach wojskowych.

 

Czy woda osmotyczna jest zdrowa?

Woda po procesie odwróconej osmozy jest wodą pozbawioną praktycznie wszystkich minerałów takich jak sód, magnez, potas czy wapń. To główny zarzut przeciwników picia wody po procesie odwróconej osmozy.  Nie oznacza to jednak, że taka woda jest niezdrowa. Należy pamiętać, że występujące w wodzie minerały są minerałami nieorganicznymi, a co za tym idzie, ciężko przyswajalnymi dla organizmu.  Nie zaleca się stosowania ich w dużych ilościach. Najlepszą formą dostarczana minerałów organizmowi jest pokarm. Minerały występujące w warzywach i owocach występują w formie organicznej. Dzięki temu znacznie łatwiej przyswaja je nasz organizm.  To właśnie one stanowią główne źródło minerałów. W przypadku filtrów odwróconej osmozy stosowanych w domach, woda osmotyczna, aby zapewnić parametry wody podobne do wody źródlanej poddawana jest dodatkowo procesowi re mineralizacji oraz może być poddana procesowi jonizacji czy innego wzbogacania.  Dużą zaletą wody osmotycznej jest całkowity brak wirusów i bakterii. Ze względu na dokładność filtracji są one wyeliminowane z wody. Czy taka woda jest zdrowa? Tak. Nie jest to woda wysoko zmineralizowana, ale dla naszego organizmu tak jak wspominaliśmy wcześniej, minerały w 99% dostarczane są wraz w warzywamii owocami, które spożywamy. Woda konieczna jest natomiast do prawidłowego funkcjonowania wszystkich procesów życiowych w naszym organizmie. 

Artykuły powiązane

Podziel się zawartością

Musisz się zarejestrować

Kliknij tutaj aby się zarejestrować

Dodaj komentarz

prostozkranu